viernes, 28 de enero de 2011

CWK: Pasta de full/Hojaldre

El Círculo Whole Kitchen en su propuesta dulce del mes de enero nos invita a hacer todo un clásico de la cocina francesa, la masa de Hojaldre.
La proposta dolça del Cercle Whole Kitchen pel mes de gener consisteix en fer tot un clàssic de la cuina francesa, una massa de pasta de full.

CWK: Pasta de full i tartaletes de poma i crema d'ametlla

Gairebé no arribo. Estava convençuda que s'havia de publicar el dia 29 i ahir vaig repassar la data i vaig veure que havia de publicar avui. No havia escrit res ni havia pogut fer encara la recepta. Per sort vaig recordar que al curs de pastisseria que estic fent ens van ensenyar a fer una pasta de full ultraràpida per utilitzar estrictament en moments de crisis. Així ens ho va dir l’Eric, el professor del curs. Eric, si m'estàs llegint t'asseguro que aquest és un moment de crisis.
Doncs bé, amb aquesta recepta tindreu una pasta de full en 20 minuts llesta per fer servir. Si no us ho creieu, només cal que proveu de fer-la ;P!!
Potser no té totes les propietats d’una bona pasta de full, però us asseguro que és boníssima, sobretot acabada de fornejar.

Les fotos les he fet fa un parell d'hores!!




Pasta de full ràpida (o escocesa).

Ingredients:

250 grams de farina normal
170 grams de mantega freda a daus* + 20 desfeta per pintar la pasta de full abans de fornejar.
125 grams d'aigua
5 grams de sal

Preparació:

En un bol posem la mantega tallada a daus petits (d'un cm x un cm).
Hi aboquem la farina i la sal i enfarinem els daus amb les mans (sense que es trenquin, en tot moment hem de mantenir més o menys la forma dels daus).
Aboquem l'aigua i barregem amb les mans intentant mantenir tot el que puguem els daus. Només cal aconseguir que la farina quedi incorporada.
Quan mireu la “massa” (més aviat trossos de pasta de farina i aigua i daus de mantega arrebossats amb trossos de massa per separat) i penseu això és un desastre, estarà llesta! :P
La posem a sobre d'una superficie plana de treball enfarinada fent una pila de “massa” i l'estenem ben fina (uns 3/4 mm) amb el curró donant una forma rectangular (veureu que es veuran els daus de mantega entre la massa, ha de quedar així). La superfície ha d'estar molt ben enfarinada. Sinó s'enganxarà. Recordeu que els trossos de mantega estan tocant el taulell.
Fem un plec doble. És a dir, ens imaginem la massa dividida en 4 parts, agafem un extrem i el dobleguem fins al mig del rectangle. Fem el mateix amb l'altre extrem i a continuació dobleguem un sobre l'altre.

Estenem de nou fent un rectangle i tornem a fer un plec doble.
Tornem a estendre i fem un plec simple. És a dir, imaginem la massa dividida en tres parts. Agafem un extrem i el pleguem sobre de la segona part imaginaria de la massa. A continuació agafem l'altre extrem i el posem a sobre de les dues parts que ja estan juntes.

Deixem reposar la massa 10 minuts al congelador.
La treiem, l'extenem i ja la podem fer servir!

Jo he fet unes tartaletes amb crema d'ametlla i poma amb canyella. Ràpidament us passo la recepta de la crema d'ametlla. Aquesta l'hem fet servir en una coca de poma que vam fer també amb pasta de full i queda molt bo, ;)

Ingredients:

100 grams de mantega pomada
100 grams de sucre llustre
100 grams de farina d'ametlla
30 grams de farina
1 ou
10 grams de rom

Barragem la mantega amb el sucre llustre, afegim l'ou i la farina d'ametlla. Finalment hi posem el rom i la farina normal.

Muntatge:

Tallem la pasta de full en la forma de les nostres tartaletes.
Posem una mica de crema d'ametlla (amb la màniga pastissera és més fàcil).
Posem talls de poma a sobre.
Espolvoragem canyella en pols.
Ho pintem amb mantega fosa.

Ho posem al forn 5 minuts a 200 ºC i 5 minuts més a 190ºC.

*Millor si és una bona mantega perquè a la pasta de full es nota molt el gust d’aquesta. Jo he utilitzat Cadi però si teniu la possibilitat recomano la mantega Echiré o Isigny. Són franceses i tenen un gust impressionant. Es veu que el gust de la llet amb la que es fa la mentega depèn de l’herba que mengen les vaques i com a França hi ha zones amb uns prats impressionants, doncs, voilà!. La Irlandesa també es veu que és molt bona, però no he provat cap marca encara.



CWK: Hojaldre y tartaletas de manzana y crema de almendra

Casi no llego. Estaba convencida que se tenía que publicar el día 29 y ayer repasé la fecha y vi que tenía que publicar hoy. No había escrito nada ni había podido hacer todavía la receta. Por suerte recordé que en el curso de pastelería que estoy haciendo nos enseñaron a hacer un hojaldre ultra rápido para utilizar estrictamente en momentos de crisis. Así nos lo dijo Eric, el profesor del curso. Eric, si me estás leyendo te aseguro que este es un momento de crisis.
Pues bien, con esta receta tendréis un hojaldre en 20 minutos lista para usar. Si no os lo creéis, sólo hace falta que probáis de hacerla ;P!!
Quizás no tiene todas las propiedades de un buen hojaldre, pero os aseguro que es buenísimo, sobre todo acabado de hornear.

Las fotos las he hecho hace un par de horas!!




Hojaldre rápido (o escocés).

Ingredientes:

250 gramos de harina normal
170 gramos de mantequilla fría a dados* + 20 gramos deshecha para pintar la masa de hojaldre antes de hornear.
125 gramos de agua
5 gramos de sal

Preparación:

En un bol ponemos la mantequilla cortada a dados pequeños (de un cm x un cm).
Vertemos la harina y la sal y enharinamos los dados con las manos (sin que se rompan, en todo momento tenemos que mantener más o menos la forma de los dados).
Vertemos el agua y mezclamos con las manos intentando mantener todo el que podamos los dados. Sólo hay que conseguir que la harina quede incorporada.
Cuando miréis la “masa” (más bien trozos de pasta de harina y agua y dados de mantequilla rebozada con trozos de masa por separado) y penséis esto es un desastre, estará lista! :P
La ponemos encima de una superficie plana de trabajo enharinada haciendo una montañita de “masa” y lo extendemos bien fina (unos 3/4 mm) con el rodillo dando una forma rectangular (veréis que se verán los dados de mantequilla entre la masa, tiene que quedar así).
La superficie tiene que estar muy bien enharinada. Sino se enganchará. Recordad que los trozos de mantequilla están tocando la superficie de trabajo.
Hacemos un pliegue doble. Es decir, nos imaginamos la masa dividida en 4 partes, cogemos un extremo y lo doblamos hasta el medio del rectángulo. Hacemos lo mismo con el otro extremo y a continuación doblamos uno sobre el otro.

Extendemos de nuevo haciendo un rectángulo y volvemos a hacer un pliegue doble.
Volvemos a extender y hacemos un pliegue simple. Es decir, imaginamos la masa dividida en tres partes. Cogemos un extremo y lo doblamos encima de la segunda parte imaginaria de la masa. A continuación cogemos el otro extremo y lo ponemos encima de las dos partes que ya están juntas.

Dejamos reposar la masa 10 minutos al congelador.
La sacamos, lo extendemos y ya la podemos usar!

Yo he hecho unas tartaletas con crema de almendra y manzana con canela. Rápidamente os paso la receta de la crema de almendra. Esta la usamos en una coca de manzana que hicimos también con hojaldre y queda muy bueno, ;)

Ingredientes:

100 gramos de mantequilla pomada
100 gramos de azúcar glas
100 gramos de harina de almendra
30 gramos de harina
1 huevo
10 gramos de ron

Mezclamos la mantequilla con el azúcar glas, añadimos el huevo y la harina de almendra. Finalmente ponemos el ron y la harina normal.

Montaje:

Cortamos el hojaldre en la forma de nuestras tartaletas.
Ponemos un poco de crema de almendra (con la manga pastelera es más fácil).
Ponemos cortes de manzana encima.
Lo pintamos con mantequilla fundida.

Lo ponemos al horno 5 minutos a 200 ºC y 5 minutos más a 190ºC.


*Si puede ser que sea una buena mantequilla porque en el hojaldre se nota mucho el sabor de esta. Yo he utilizado Cadi pero si tenéis la posibilidad recomiendo la mantequilla Echiré o Isigny. Son francesas y tienen un sabor impresionante. Se ve que el sabor de la leche con la que se hace la mantequilla depende de la hierba que comen las vacas y como Francia hay zonas con unos prados impresionantes, pues, voilà!. La Irlandesa también se ve que es muy buena, pero no he probado ninguna marca todavía.

37 comentarios:

  1. Ostres!!!! dons dona "el pego", li surten les capes i tot, l'he de tastar, al començament he pensat que era la recepta que he fet jo, però la meva porta fotmatge.
    T'ha quedat genial, gràacies.
    Petonets i bon cap de setmana

    ResponderEliminar
  2. T'ha quedat genial Alba!! la veritat és que el procés d'elaboració de la pasta de full tal i com ens deien és molt llarg, encara que amb un resultat deliciós..... però aquesta que ens presentes està de fàbula. Super airejada i amb unes capes fines i cruixents.L'ahurem de tastar.
    Petonetss

    ResponderEliminar
  3. Doncs al final has arribat eh?? T'ha quedat genial!! Una cosa... estàs estudiant a Hofmann?? Es que si és L'Eric que em penso el conec! Jo vaig estar fent un any de cuina allà amb el Luis jejeje, bueno, a veure si ara m'estaré montant la historia i no serà el mateix Eric :P

    Un petó maca!

    ResponderEliminar
  4. pues te ha quedado genial, yo este mes he sido muy vaga, y no he hecho la receta, me quedo con esta que seguro que es más rápida y buenísima
    besos

    ResponderEliminar
  5. hoy hay muchos blogs que están con la misma temática, y lo bueno es que veo que la mayor parte son principiantes, personas que nunca habían hecho una masa de hojaldre. como yo nunca me atreví a hacer alguna, y viendo lo bueno que son los resultados, me está empujando a hacerla, jeje
    saludos!

    ResponderEliminar
  6. Uuuuo Alba, doncs jo em quedo amb la teva recepta màgica i ràpida!!! T'han quedat genials, puc venir a berenar?
    Petonets,
    Sandra

    ResponderEliminar
  7. quina pinta! jo vaig intentar fer la pasta ful i va anar a la brossa, ara tinc una de la pasta de full invertida, haviam que tal, però començarè per la teva!! què ràpida!!!
    petonets, m'encanta amb la poma!! ñam ñam!

    ResponderEliminar
  8. Una receta estupenda, me la voy a apuntar! La combinación de ingredientes me encanta. Bsss

    ResponderEliminar
  9. te han quedado de escandalo. Me encantan. Bss

    ResponderEliminar
  10. Quién le ha dado un muerdo? Seguro que estaban tan ricos que no has podido esperar¡¡¡ Desde luego esta receta hay que quedarsela porque como tu cualquiera tiene momentos de crisis¡¡¡ Genial y un presentacion exquisita¡¡¡

    ResponderEliminar
  11. Visca els moments de crisi!!! jajajaj. No ha de patir perquè la teva recepta és una proposta fantàstica! moltes petonets guapa i bon cap de setmana

    ResponderEliminar
  12. genial! Esta receta la pruebo, pues me ha encantado hacer hojaldre y, como no siempre cuenta una con el tiempo, mejor si es casero! :as tartaletas de 10! Manzanas y almendras, que rica combinacion, y las fotos, buenisimas como siempre!
    Un besito!!

    ResponderEliminar
  13. estic amb la Judith, visquen els moments de crisi! M'he rigut molt amb això de "quan penseu que això és un desastre estarà llesta".
    Jo tinc moltes ganes de fer-la, però no tinc prou espai a la cuina per estirar masses. Hauries de veure els shows que munto quan haig d'estirar alguna cosa...
    Les teves tartaletes express tenen molt bona pinta, i amb aquesta cremeta han d'estar boníssimes!
    Petonets!

    ResponderEliminar
  14. Ah, doncs perfecta: si és ultraràpida la probo que les altres receptes fan molta por!
    Ets un crack, amb les presses i to t'ha quedat genial, quins pastissets més macos i bons, millor que no m'ho diguis.
    Bon cap de setmana.

    ResponderEliminar
  15. Jo he arribat just a temps per penjar el post de Whole Kitchen! Aquesta massa teva és la "bomba"; me l'apunto i la faré segur. Això de quan penseu que és un desastre estarà feta m'ho subratllaré amb rotulador!! I què bones que devien ser aquestes tartaletes!!mmmm... Bon cap de setmana. Un petó, Paula

    ResponderEliminar
  16. Per fer-ho tot a última hora no està gens malament. Fan una bona pinta.
    Una abraçada!

    ResponderEliminar
  17. Fer pasta de full a casa és super complicat, però a tu t'ha quedat genial! I tens raó que la mantega és molt important... una bona pasta de full ha de portar la mantega de millor qualitat!

    ResponderEliminar
  18. Jo sóc una negada en fer pasta de full, la veritat és que no m'hi he possat mai però aquesta recepta ultraràpida l'haig de provar sí o sí.
    Per cert, a més de ser una crack, aquestes tartaletes t'han quedat divines!
    petonsss ;)

    ResponderEliminar
  19. Tindré en compte la mantega (que a casa acostumem a tenir hacendado xunga...) però tingues clar que et prenc la recepta. Fan venir salivera!!! Si la pasta de full de crisi et surt així de bé, qui vol l'altra?

    ResponderEliminar
  20. A tots: m'he oblidat de dir-ho. Ara ho posaré a la recepta. a massa s'ha estendre força pequè així les capes siguin més primes i airejades!!

    Carmen, molts gràcies i de res. M'agrada que t'hagi agradat la recepta. Si la fas ja m'ho diràs!! Ja he vist la teva i amb formatge em sembla molt original. Molts petonets!!

    Íngrid!! Moltes gràcies bonica. Prova-la i ja veuràs. Per fer croissants no se si és tan resultona, no ho he provat. Però per tartaletes, queda molt bé!! :) Molts petonets!!

    Anniki!! moltes gràcies!! Ja t'ho he dit en el teu bloc, però sí, estudio a la Hofmann i suposo que parlem del mateix Eric!! jaja!! Molts petonets!! :)

    Antonia, muchas gracias!! Yo porque tenía esta receta. De lo contratio no habría llegado... :( Muchos besos!!! :)

    Sole, anímate porque los resultados son muy buenos y una vez le coges el punto, no resulta nada difícil!! :) Sobretodo la receta que propongo yo!! Muchos besos!! :)

    Sandra bonica!! Pots venir a berenar quan vulguis, jijiji!! :) Moltes gràcies!! :) Petonets!!

    Míriam muchas gracias!! :) Besos!

    Ivana, moltes gràcies!! La invertida és la que es treballa amb la mantega per fora, oi? jo aquesta encara no l'he fet mai...em fa una mica de pànic. Ja ens diràs què tal!! Molts petonets!! :)

    ResponderEliminar
  21. Muchas gracias Lydia!! Si la haces, ya me contaras!! Muchos besos!!

    Luisa, muchas gracias!! y encima en un plis plas!! :) Muchos besos!! :)

    Beatriz, jajajaj!! quería probar por si no habían quedado bien .. ¬¬ Es que olían muy bieeeen!! :P Muchas gracias y muchos besos!! :)

    Judith, viscaaa!!! :P moltes gràcies guapa!! :) i molt bon cap de setmana!! :) Petonets!

    Rosilet, muchas gracias!! Pues sí, a menudo por culpa del tiempo dejamos de hacer muchas cosas, Si pruebas la receta, ya me dirás!! Besos!! :)

    Ana, moltes gràcies guapa!A mi em passa igual amb les masses, em fa mandra perquè no tinc espai. Sempre acabo a la taula del menjador...
    jajaja!! si proves a fer-la, ja em diràs si passes pel moment això és un desastre. Molts petons i bon cap de setmana!! :)

    Mònica, moltes gràcies!! prova-ho. De debò que és fàcil, ultraràpid i boníssim!! Molts petonets!! :)

    Paula, moltes gràcies! Ja he vist el teu post!! :) apnunta apunta i subratlla ben fort!! :P Molts petonets!!

    Nyanyels, moltes gràcies!! :) Molts petons!

    Gemma, moltes gràcies! això de la mantega ho vaig descobrir amb la pasta de full de classe. No només la textura era molt diferent a les precuites sinó que el gustet de la mantega li donava un toc deliciós. Petonets!! :)

    A acabat de fer: moltes gràcies!! :) Jo tmapoc m'hagué simaginat mai fent pasta de full. Tot és posar-s'hi, ja ho veuràs!! :) Molts petonets!! :)

    Tocaya Alba, jajaja!! això li deiem al profe. Per què volem aprendre a fer l'altra si aquesta està boníssima?? i ja et pots imaginar que la cara que ens va fer va ser matadora. Molts petonets guapa!! :)

    ResponderEliminar
  22. Estimada Alba:
    ¿qui vols que s'ho cregui que has fet aquesta recepta i publicació amb aquest temps record?
    ...potser només jo!
    Sniff, sniff... jo que m'hi passo tot un dia a la cuina per fer les meves elaboracions i un altra dia per la fotografia i publicació!!!!

    ETS UN CRACK!!!

    Com m'agradaria poder venir a aquest curs de pastisseria!!!

    Les fotografies: MERAVELLOSES!!!

    I els pastissets: UNA PINTA DELICIOSA!!!

    I la pasta de full: cruixent com cap d'igual!!!
    Un petonet,
    Mglòria de Gourmenderies

    ResponderEliminar
  23. Qué combinación más rica! Estás hecha una artista, hacer la masa de hojaldre es todo un reto.

    ResponderEliminar
  24. te molt bona pinta aquestes tartaletes!!!
    ostres aquests super recepta "fugaç" pot ser una molt bona alternativa a l´altre llarga recepta.. :)
    gràcies!

    ResponderEliminar
  25. Alba, yo he estado a punto de hacer uno en versión rápida porque tampoco tenía tiempo de hacer el normal... pero al final opté por no presentarme. Te ha quedado genial y así nos enseñas que también se puede hacer hojaldre con prisas...
    Mil besos.

    ResponderEliminar
  26. Hola Alba!
    M'encanta la combinació de poma i ametlla! No n'havia vist mai i em sembla genial!! Com totes les receptes que proposes, vaja...
    Per cert, no m'estranya gens que t'hagi donat aquest premi: téns un bloc ben estilós! Je!

    Salut!

    ResponderEliminar
  27. MENUDA MARATÓ!!!! PERO NO TÉ NINGUNA MALA PINTA LA PASTA AQUESTA! NO EM CAP DUBTE QUE DEU ESTAR BEN BONA!

    ResponderEliminar
  28. Albaaaaa!!, por fin llego a ver esta pasta de hojaldre!!!!..desde que me comentaste que la habias hecho estaba deseando verla..pero entre que estaba de viaje y que estoy devolviendo las visitas por orden de llegada (:)!!, no parecia que llegaría jamás a visitarte!!!...eso de contestar de golpe a todos es un trabajazooooo!!!
    Bueno, a lo que iba!!, esta apuntadísima para hacer Ya!, porque adoro esta masa, pero no adoro hacerla!!..y una pregunta?, porque tu profe decía que era para urgencias??, porque parece muy buena..creo que en mi caso va ha ser que siempre será una urgencia...urgencia por comer masa de hojaldre! :)
    Lo hiciste todo en un pis pas, pero te aseguro que es una entrada perfecta, como todas las que haces por cierto!
    Eres un solete!!
    Besitos Alba(que nombre tan bonito!)

    ResponderEliminar
  29. Que delicia de tartaleta de manzana, y que fotografías tan bonitas, me encanta tu entrada! un besito

    ResponderEliminar
  30. Alba!! En primer lloc felicitar-te pel bloc que tens, no l'he vist tot però amb lo poquet que he vist n'he tingut prou per deixxar-te aquí unes paraules. En segon lloc felicitats per aquest premi que t'han otorgat, de fet he conegut el teu bloc gràcies a Ivana de My little things i en tercer lloc dir-te que et robo una tartaleta de poma perque fa una pinta escandalosa. Et segueixo i em quedo xafardejant el teu blog! Una abraçada

    ResponderEliminar
  31. Una maravilla! Veo que casi todas habéis salido airosas del reto! Si es que menudos resultados!

    ResponderEliminar
  32. Albaa!!! Acabo d'entrar a whole kitchen i he vist la revista....mare meva, mare meva, encara estic flipada...si ets una artista!! Quines receptes, quines fotografies!! Què tremolin els grans cuiners que ha arribat l'Alba! M'encanta el que han publicat teu. Enhorabona guapa. El vespre m'ho miro amb més calma, però ara t'havia de deixar un comentari que m'has deixat impressionada. Un petó, Paula

    ResponderEliminar
  33. que bueno tener el dato de un hojaldre rapido. Me encanto el desafio del hojaldre pero no siempre uno dispone de tiempo para realizarlo. Gracias por la receta. Besos

    ResponderEliminar
  34. Alba, felicitats per la teva participació a la revista de Whole Kitchen! Has fet unes receptes i unes fotos delicioses i precioses, com sempre vaja!!
    Enhorabona bonica!!!
    Petonets
    Sandra

    ResponderEliminar
  35. Hola Alba¡¡¡ Queria aprovechar para felicitarte por tu colaboracion en el Magazine de Whole Kitchen¡¡¡ Debes estar super contenta¡¡¡ Desde luego tu trabajo merece esta recompensa. Besos¡¡¡

    ResponderEliminar
  36. MGlòria!!
    Jajaja!! Home, normalment no sóc tan ràpida, eh!! ja m'agradaria. L'entrada la vaig començar a escriure el dia d'abans al saber que havia de fer el post el dia següent, així que només em va quedar fer la recepta i deixar la casa feta un desastre...
    Moltes gràcies pels teus comentaris!! :)

    Mónica, muchíssimas gracias!! Cuando le coges el tranquillo, no es tan difícil ;) Muchos besos guapa!! :)

    Ari, moltes gràcies!! Aix que ara fa dies que no et visito!! Doncs la veritat és que sí que é suna bona alternativa perquè el que està clar és que queda més bona que la precuita!! :P Molts petonets!!

    Mabel!! Muchas gracias guapa!! Ya veo que somos unas cuantas las que siempre vamos con prisas...a ver este mes si vamos más tranquilas!!en cualquier caso, la verdad es que vale la pena tener algunas recetas de estas para emergencias! Muchos besos!!! :)

    Massitet, moltes gràcies!! Com m'agrada veureus per aquí!! Sempre em posen contenta els vostres comentaris!! :) Molts petonets aprella!!

    Rosanna, moltes gràcies!! Al final va valer al pena!! :) Molts petonets!! :)

    Juana guapa!! Muchas gracias!! Qué alegría me das siempre!! :) Qué bien que te haya gustado, cuando leí tu post pensé que te gustaría: rápida y buena!!
    Pues es que nuestro profe es muy exigente porque todas las de la clase dijimos lo mismo que tu...jijiji!! Tengo pendiente probar de hacer croissants a ver cómo quedan con esta masa... si salen bien, no le podré pedir más!! Muchos besos y tranquila con lo de contestar. A mi me pasa igual!! :)

    A fresa y pimienta: muchísimas gracias!! :) Besos!!

    Hola Cristina, moltes gràcies i benvinguda!! A la que pugui, em passaré pel teu bloc a xafardejar :P!! Tens permís per agafar el que vulguis!! Molts petonets! :)

    Unodedos, muchas gracias i muchos besos!! :)

    Paula!! que em fas pujar els colors i tot, jejejej!! moltíssimes gràcies guapa! Ara et passo a veure!! :) La veritat és que estic molt contenta i molts agraïda amb els vostres comentaris!! Molts petonets!! :)

    A baking colours: me alegra mucho que te haya gustado!! si la pruebas me dices qué tal. Muchos besos!! :)

    Sandra!! moltíssimes gràcies guapa!! :) Em fa molta il·lusió i m'agrada que us hagi agradat!!! Molts petonets!! ;)

    Beatriz, muchisimas gracias!! pues sí lo estoy, sí!! :) Muchos besos!!

    ResponderEliminar

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails